Het maken van een nieuwe website heeft altijd heel wat voeten in aarde. Vooral als het gaat om een grote commerciële site. Die moet er niet alleen gelikt uitzien. Je wilt er ook zeker van zijn dat de site altijd vlekkeloos en snel werkt. Als hij eruit ligt of hapert, dan kun je zomaar klanten mislopen. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarom is het vinden van een betrouwbare hostingpartij heel belangrijk.

Veilig en vertrouwd hosten

Begin vorig jaar sprak ik met een klant die me vroeg mee te denken over de hosting voor zijn nieuwe website. Hij had van zijn software leverancier het advies gekregen om de site in Londen te hosten, maar zag dat niet zo zitten. Hij bleef liever dicht bij huis. Dat is toch net wat vertrouwder en makkelijker.

De specialist in lekker en gezond eten

Bij Computel kennen we het bedrijf al lange tijd. Het is een grote organisatie die gericht is op het leveren van verse en gezonde maaltijden voor grote en kleinschalige zorginstellingen. Daarnaast levert het ook allerlei ingrediënten aan de horeca.

Meer dan een website

De nieuwe website is dan ook erg uitgebreid. Hij bevat niet alleen allerlei productinformatie, maar ook een compleet bestelsysteem met een koppeling naar het achterliggende CRM systeem. Daarnaast beschikt het over allerlei leuke extra functionaliteiten. Zo kunnen er vanuit de site gepersonaliseerde mails naar de klanten gestuurd worden. Handig, want je wilt je horecaklanten niet bestoken met aanbiedingen over medische voeding.

De oplossing: het datacenter van Computel

Bij Computel zijn we wel wat gewend. We hebben een eigen datacenter in Apeldoorn waar we meer van dit soort omvangrijke sites hosten. Al snel werden we het erover eens dat dit ook de oplossing zou worden voor deze website. We begonnen met het maken van het ontwerp. Daarbij komt altijd meer kijken dan je denkt: virtuele servers, load balancing, dataverbindingen, stroom, backupvoorzieningen, monitoring etc. Aangezien het geen standaard website is, is het maken van zo’n ontwerp echt maatwerk. Een complexe, maar vooral ook een mooie, uitdagende klus waar we graag onze tanden inzetten!

Korte lijnen, snelle actie

De grootste uitdaging bij dit soort trajecten is echter nooit de techniek. Het is de samenwerking tussen alle verschillende partijen die erbij betrokken zijn: de klant, de softwareleverancier, het marketingbureau dat de content levert. Als hostingpartij ben je de laatste in de keten. Je ben dus helemaal afhankelijk van de tijdige oplevering van anderen. Doordat we een relatief klein bedrijf zijn, kunnen we gelukkig snel schakelen en kon de site op tijd worden opgeleverd.

Een wonder van techniek

Het mooie van een project is dat je het ziet groeien. Je begint met niets en langzamerhand ontstaat er een werkend geheel. Binnen een paar maanden tijd hadden we de omgeving klaar inclusief alle software en de content. Het live zetten van een website is altijd een spannend moment, maar het ging prima. Hij draaide meteen als een zonnetje. Zonder haperingen of andere ellende. Daar zijn we best trots op. Voor de gebruikers van de website is het gewoon een handige tool, maar voor ons is het een wonder van techniek!