Een reservekopie van je website, bestanden, systeem instellingen is onmisbaar. Zo’n back up is erg belangrijk! Voor je het weet heb je hem nodig. Je wordt gehackt, je server is defect, er ontstaat brand of je maakt zelf een fout waardoor er wat verloren gaat. In alle gevallen wil je geen kostbare informatie verliezen. De schade moet zo snel mogelijk hersteld worden zodat je weer gewoon aan het werk kunt. Een goede backup is daarbij cruciaal.

Een bestandje terugzetten of de volledige server?

Een back up komt in allerlei situaties van pas. Soms wil je een beschadigde file herstellen. In andere gevallen is het hele systeem getroffen en is een volledige restore van de server nodig. Voor het terugzetten van een enkele file heb je alleen een back up nodig van de bestanden op de server. Een belangrijk punt hierbij is de retentieperiode van je back up. Stel dat je er pas na een week achter komt, dat een bepaalde file verdwenen of corrupt is. Heb je dan nog steeds een back up met daarin het juiste, onbeschadigde bestand?

Tijd is geld

Als je te maken hebt met bijvoorbeeld een encryptie virus (zoals bij ransomware), dan moet de complete server hersteld worden. Dit betekent dat je niet alleen een back up nodig hebt van alle bestanden, maar ook van alle instellingen van de server. Heb je die niet, dan zul je de oude server opnieuw moeten installeren en configureren. Een tijdrovende klus! Kun je het je niet veroorloven om lang uit de lucht te zijn, dan kun je de volgende alternatieven overwegen.

Image en/of replica?

Om te voorkomen dat je te veel tijd kwijt bent met het restoren van de server, kun je een zogenaamd image maken. Dat is een kopie van de omgeving inclusief alle instellingen, data en de besturingssystemen. Bij een replica worden alle wijzigingen om de zoveel minuten weggeschreven naar een andere omgeving. Je bent dus nooit meer dan enkele minuten kwijt aan data. In feite is het gewoon een off site kopie van je server: als ene kant uitvalt, heb je aan andere kant alle data nog. Het kan een oplossing zijn om zowel een image als een replica te maken. Dan heb je in alle situaties een backup waar je op terug kunt vallen. Soms zijn echter andere oplossingen beter. Het hangt er vanaf hoe je omgeving eruit ziet.

Om het uur, dagelijks of wekelijks

Hoe vaak wijzigen je files, instellingen of andere data? Hoe erg is het als het werk van een paar uur verloren gaat? Is dat een ramp voor je bedrijf of wordt het pas echt problematisch als het om enkele dagen gaat? Afhankelijk van het antwoord op dit soort vragen, kan bepaald worden wat een goede frequentie is voor het maken van een backup. Het ene bedrijf zal volstaan met een dagelijkse kopie, een andere organisatie zal geen uur data kunnen missen. Alles kan, maar er hangt natuurlijk overal een prijskaartje aan.

De beste plek om je backup te bewaren

Tenslotte is het geen goed idee om je backup te bewaren op de server waarvan je een kopie maakt. Gaat je server stuk, dan ben je immers zowel je data als je backup kwijt. Dit kun je voorkomen door de data weg te schrijven naar een USB schijf. Beter nog is de backup niet lokaal te bewaren maar bijvoorbeeld in de cloud. Als je je pand om de een of andere reden niet meer inkunt, heb je altijd nog de backup!

Een kwestie van goed regelen

Al met al komt er heel wat kijken bij het maken van een goede backup. Heb jij al je zaken op een rij? Kun je op tijd een kopie terugzetten als het nodig is? Wordt je back up regelmatig getest? Vraag je leverancier eens naar een rapportage! Zeker nu het risico op malware zo groot is, is het belangrijk om je zaken goed te regelen. Een juiste backup kan veel ellende voorkomen! Vragen of advies nodig? Neem gerust contact met ons op!