Cybercriminelen zijn creatieve types. Zo maken ze vaak gebruik van een trucje om uit naam van gerespecteerde bedrijven en/of personen mails te versturen met daarin een link naar een phishing-site of malware. Dit wordt ook wel spoofing genoemd. Meestal kom je er niet eens achter dat je mailadres misbruikt is, maar het kan heel vervelende gevolgen hebben voor de mensen die de spam ontvangen. Bovendien kunnen ze jou of je bedrijf erop aankijken.Zij weten immers niet beter dan dat de mails van jou afkomstig zijn! Wil je niet het risico lopen dat jouw mailadres op deze manier misbruikt wordt, dan kun je dit eenvoudig regelen door het instellen van een zogenaamd SPF record op je mailserver.

Hoe werkt SPF?

Mailservers checken niet standaard of ze wel geautoriseerd zijn om namens een bepaald domein mail te versturen. SPF is een protocol waarmee de ontvangende partij kan checken of de mail afkomstig is van een server die daartoe gemachtigd is. Zo kun je voorkomen dat onder jouw naam een mail wordt bezorgd wordt die niet van jou afkomstig is.De gouden tip!

Je kunt deze controle mogelijk maken door een zogenaamd SPF record toe te voegen aan de DNS. Het record bevat informatie over de mailservers die namens je domein berichten kunnen versturen. Merkt een ontvangende partij dat er mail is verstuurd vanuit een onbekende server, dan komt hij in de spambox terecht of wordt hij compleet geweigerd. In je SPF record kun je aangeven wat er moet gebeuren.Sommige servers voeren standaard een SPF controle uit als ze mail ontvangen. Als ze opmerken dat je geen of een corrupt SPF record voor je domein hebt ingesteld, dan sturen ze je mail linea recta door naar de spamfolder. Een extra reden om SPF te gebruiken!

Hoe maak je een SPF record aan?

Op de SPF pagina van de Wikipedia staat onder het kopje Implementation uitgebreid beschreven hoe een SPF record eruit moet zien.Het toevoegen van een SPF record aan je DNS is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten hoe het werkt en nauwkeurig te werk gaan. Het record heeft een strikte structuur. Een kleine typefout kan ertoe leiden dat je mails helemaal niet meer verstuurd worden of niet meer aankomen op het goede adres.

Hulp nodig?

Wil je je maildomein beter beschermen tegen misbruik van derden? We helpen je graag bij het configureren van het SPF record. Neem gerust contact op. Je weet ons te vinden!