Een goede performance is cruciaal voor het succes van je website. We zijn er inmiddels zo aan gewend meteen toegang te hebben tot allerlei informatie dat elke seconde telt. Meer dan twee seconden laadtijd is voor de meeste mensen al te veel. Ze haken af en gaan op zoek naar een website die wél meteen reageert. Dit geldt nog wel het meeste voor webshops. Online shoppers willen snel door het assortiment kunnen scrollen en zien wat er allemaal te koop is. Kost het teveel tijd, dan gaan ze op zoek naar een sneller alternatief.

Gelukkig zijn er veel manieren om je website sneller te maken. We geven je wat tips om de performance van je site te optimaliseren zodat je geen bezoekers hoeft te missen.

Tip 1- Reduceer het aantal HTTP requests

Zo’n 80% van de laadtijd van een pagina komt doordat je een file, pagina of afbeelding van een webserver ophaalt m.b.v. een http request. Er zijn wat slimme trucjes om het aantal http requests naar beneden te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit/layout van je website. Die moet er natuurlijk wel goed blijven uitzien!

  • Combineer zoveel mogelijk CSS en JavaScript files in één. Dit kan lastig zijn als je verschillende stylesheets of scripts voor elke pagina gebruikt, maar het helpt je wel om je website als geheel sneller te maken.
  • Op een desktop kun je grotere afbeeldingen tonen dan op een smartphone. Ook worden vaak andere scripts gebruikt. Laad alleen die elementen die je daadwerkelijk nodig hebt op je device. Dit kun je regelen door additionele condities toe te voegen in de scripts die gebruikt worden bij het laden van de pagina.
  • Combineer afbeeldingen die je vaak gebruikt (je logo, social media icons etc) in een zgn. spritesheet die je kunt benaderen via de CSS. Doordat bekend is hoe groot elke afbeelding is en wat zijn positie is in de sprite, kun je de verschillende elementen afzonderlijk tonen. Omdat je de complete file in één http request ophaalt hoef je echter niet voor elke afbeelding een http request te doen. Daarmee ontlast je de browser.

Tip 2 – Maak gebruik van een CDN

Een CDN oftewel een Content Delivery Network is een verzameling van webservers die gedistribueerd staan over meerdere locaties zodat content sneller beschikbaar kan worden gesteld aan de gebruikers. Vooral voor grote bedrijven en organisaties is dit een belangrijk middel om de performance van hun website te vergroten. Zij hebben ook vaak een eigen CDN. Minder grote bedrijven kunnen gebruik maken van een CDN provider.

Tip 3 – Pas browser caching toe

Een van de beste manieren om je website sneller te maken is het toepassen van browser caching. Daarmee zorg je ervoor dat de browser van de bezoeker bepaalde bestanden (zoals .css, .js, afbeeldingen) lokaal opslaat zodat hij ze niet opnieuw moet ophalen als hij je site bezoekt. De browser bewaart de bestanden voor een bepaalde periode en checkt daarna automatisch of de opgeslagen bestanden gewijzigd zijn.

Tip 4 – Comprimeer en/of optimaliseer afbeeldingen en files

Vergeleken met andere elementen (bijv. scripts, CSS, video), nemen afbeeldingen over het algemeen veel laadtijd in beslag. Gebruik je images met een zeer hoge resolutie, kijk dan of je deze kunt verkleinen. Zorg ervoor dat je files nooit groter zijn dan 150KB. Een afbeelding die groter is dan 1920px (breedte) zal erg traag laden en bovendien ook niet passen op de meeste schermen.

Kijk daarnaast ook goed welke filetypes je gebruikt:

  • SVG is geschikt voor vector images die veel detail bevatten
  • PNG is nodig als je afbeeldingen tegen een transparante achtergrond wilt plaatsen
  • JPG is prima voor foto’s met lage resolutie