Hoe je website of applicatie er ook uitziet, uiteindelijk staat hij op een server die onderhoud nodig heeft! Er moet tenslotte iemand zijn die eventuele storingen verhelpt, rechten uitdeelt, nieuwe software en/of updates installeert en erop let dat de boel optimaal geconfigureerd is. Als bedrijf heb je de keuze hoe je je serverbeheer inricht. Om je te helpen hierbij een goede afweging te maken, zetten we de opties voor je op een rij:

Shared Hosting

In het geval van shared hosting deel je een server met meerdere partijen. Jouw site komt dus op een omgeving te staan waar ook andere sites op draaien. Je deelt in feite alle resources en de beschikbare capaciteit van de server met elkaar. Als je een kleine website hebt zonder allerlei toeters en bellen, dan is shared hosting een prima optie! Het grote voordeel van shared hosting is dat je tegen relatief weinig kosten al aan de slag kunt. Bovendien wordt de server centraal beheerd. Als je zelf geen techneut bent, is dat wel zo handig. Het enige grote nadeel aan een shared omgeving is de sites elkaar in de weg kunnen gaan zitten. Als het druk op de server wordt, loop je de kans dat je website trager wordt.

VPS-hosting

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. De website draait niet direct op een fysieke server, maar op een virtuele machine die op de server draait. Zo’n virtuele machine wordt speciaal voor je website ingericht. Hij is compleet schaalbaar zodat je helemaal flexibel bent. Je krijgt in feite eigen servercapaciteit toegewezen waar niemand anders gebruik van kan maken. Mooi, want zo heb je geen last meer van andere websites of applicaties. VPS hosting is iets duurder dan shared hosting, maar je krijgt er dan ook meer voor terug.

Managed vs Unmanaged

Shared hosting is altijd “managed”: de hosting provider neemt het beheer van de server op zich. Kies je voor VPS, dan heb je de keuze. Als je voldoende kennis van server management in huis hebt, kun je de virtuele server in eigen beheer nemen. Heb je geen zin om je te verdiepen in serverbeheer, dan kies je voor de managed-variant en laat je het onderhoud aan je provider. Natuurlijk kost dat wat, maar je hebt er verder ook geen omkijken naar!

Interesse?

Bij Computel denken we graag je mee over een goede oplossing voor je server management. Neem gerust contact met ons op als we ergens mee kunnen helpen.