De laatste jaren heeft werken in de Cloud een enorme vlucht genomen. Dat is niet verwonderlijk, want er zitten veel voordelen aan. Toch is het verstandig goed na te denken voor je de stap naar de Cloud zet. Het kan namelijk impact hebben op je bedrijf. Daarom moet je een goed beeld hebben van mogelijke risico’s. Wat de voordelen en nadelen van de Cloud precies zijn? We zetten ze op een rijtje.

De voordelen van de Cloud

  • Overal en altijd beschikbaar In de trein, thuis aan de keukentafel of vanaf je vakantieadres: met een internetverbinding kunnen je medewerkers overal en altijd inloggen op hun werkomgeving en aan de slag. Goed voor de productiviteit van je bedrijf!
  • Lagere en voorspelbare kosten Ga je over naar de Cloud, dan hoef je niet meer te investeren in de aankoop of het onderhoud van eigen servers. Je huurt de servercapaciteit die je nodig hebt tegen een laag bedrag. Dat kan omdat Cloudleveranciers hun diensten op grote schaal aanbieden, waarbij hun capaciteit gedeeld wordt over verschillende klanten. Daarnaast heb je binnen de Cloud veelal te maken met vaste bedragen per medewerker per maand waardoor onverwachte kosten (door bijvoorbeeld storingen of software-updates die uitblijven).
  • Flexibiliteit Normaal gesproken betaal je in de Cloud alleen voor de capaciteit die je nodig hebt. Heb je (tijdelijk) extra medewerkers in dienst? Op- of afschalen is een kwestie van een telefoontje naar de leverancier.
  • Veiligheid en continuïteit Een goed ingerichte Cloudomgeving betekent minder risico op datalekken. De data wordt niet lokaal op een pc of laptop opgeslagen, maar staat veilig in de Cloud. Als een laptop gestolen wordt , leidt dat dus niet automatisch tot een datalek. Een dief heeft immers ook de juiste inlogcodes nodig om toegang tot de Cloudomgeving te krijgen.
   Ook als een laptop defect raakt, is het handig als de files centraal in de Cloud staan. Je kunt dan gewoon op een ander apparaat inloggen en verder werken met het document waar je mee bezig was.
  • Meer focus op je kernactiviteiten Als bedrijf hoef je je geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je IT omgeving, updates of onderhoud. Uw Cloudleverancier zorgt ervoor dat de omgeving helemaal op orde is. Mocht er toch een incident optreden, dan bel je de leverancier en die lost het snel weer op. Je eigen mensen kunnen zich dus helemaal richten op de kernactiviteiten van het bedrijf.
  • Efficiënter samenwerken Alle documenten en applicaties staan centraal in de Cloud. Daardoor kunnen medewerkers beter met elkaar communiceren en samenwerken. Ze hebben immers allemaal toegang tot dezelfde informatie. Dat scheelt mails, misverstanden en dubbel werk.

De nadelen van de Cloud

  • Minder grip op je data Veel organisaties geven hun data liever niet uit handen aan een externe partij. Daar is iets voor te zeggen want het houdt altijd een zeker risico in. Als een Cloudleverancier jouw bedrijfsgegevens op een server in de VS opslaat, dan vallen die gegevens onder de Amerikaanse wetgeving. Dat kan grote juridische consequenties hebben omdat die strikter is als het gaat om privacy dan de Europese en Nederlandse wet. Bij de keuze voor een Cloudleverancier moet je er dan ook goed op letten waar de servers staan waar de bedrijfsgegevens worden bewaard. Bij Computel hebben we bijvoorbeeld een datacentrum in Apeldoorn waar al onze servers staan. Kies je voor ons, dan weet je dus zeker dat al je bedrijfsgegevens veilig zijn opgeslagen.
  • Maatwerk versus standaard Clouddiensten zijn vaak standaard oplossingen. Office365 is hier een mooi voorbeeld van. Het is een product waar sommige organisaties goed mee uit de voeten kunnen, maar dat hoeft niet persé zo te zijn. Soms is het beter ook ‘lokale’ applicaties naar de Cloud te migreren. Een goed advies van een ervaren Cloud specialist kan u helpen bij u keuzes.
  • Afhankelijkheid van internet In principe kun je altijd en overal werken in de Cloud, als er maar een goede internetverbinding is. De meeste Cloudleveranciers garanderen een beschikbaarheid van 99% of meer. De meeste bedrijven kunnen daar prima mee leven, maar het is altijd goed om te checken of dat ook voor jouw bedrijf geldt en wat de gevolgen zijn, mocht de internetverbinding er even uitliggen.
  • Kosten migratie Ben je eenmaal overgegaan op werken in de Cloud, dan ben je voordelig uit. Houd echter wel rekening met de kosten van de migratie. Het migreren van data en applicaties van de ene naar de andere server kan in veel gevallen snel en voordelig; het blijft echter specialistisch werk. Bij Computel informeren wij u altijd over de tijdsspanne die gemoeid is met de migratie van uw (maatwerk) applicaties.

Ons advies

Een overstap naar de Cloud heeft impact op jouw bedrijf. Het is dan ook verstandig om de voor- en nadelen goed af te wegen voor je je IT omgeving definitief bij een externe partij onderbrengt. De keuze voor de Cloud hoeft niet alles-of-niets te zijn. Ook hybride oplossingen zijn mogelijk. Werk je met applicaties die op het punt staan vervangen te worden of met vertrouwelijke gegevens die je liever binnenshuis houdt? Soms is het verstandig deze systemen en/of databases dan lokaal te laten staan terwijl de overige applicatie en gegevens wel gemigreerd worden naar een extern datacentrum.

Het nadeel van zo’n hybride situatie is dat je niet alle voordelen van de Cloud hebt. Daardoor kun je in een ‘net-niet-situatie’ terecht komen… Tijdelijk kan het echter een goede oplossing zijn.

Interesse?

Wij vertellen je graag meer over onze Cloud diensten. Neem gerust contact met ons op!