Werken met fax en telex, roken achter je bureau,de jongen met de postkar die op gezette tijden langskomt met stapels brieven… We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen, maar dertig jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld. Door de komst van de Personal Computer en het internet is alles veranderd. We zijn productiever, sneller en efficiënter gaan werken. Maar alle nieuwe techniek heeft ook een keerzijde.

Het begon met een tekstverwerker

In de loop van de jaren negentig deed de PC op grote schaal intrede op de werkvloer. Het waren dure apparaten met een geheugen waarmee zelfs de eenvoudigste smartphone niet uit de voeten kan. Bestanden werden op floppy disks bewaard en de PC’s werden de eerste jaren vooral gebruikt als tekstverwerker. Toch was het een hele vooruitgang. Als je een typefoutje maakte, kon je dat makkelijk corrigeren. Je hoefde niet meer eindeloos alles over te typen of met corrigeervloeistof aan de slag…

Het internet verandert alles

In 1993 kwam het World Wide Web beschikbaar en langzamerhand werden aparte pc’s neergezet waarmee je kon internetten. Er werd maar weinig gebruikt van gemaakt omdat er nog nauwelijks websites waren. Pas rond de eeuwwisseling werd het internet gebruikersvriendelijker en werden de eerste zoekmachines geïntroduceerd. E-mail was meteen al een groot succes. In een paar jaar tijd was iedereen voorzien van een eigen mailbox zodat de communicatie een stuk sneller en efficiënter werd.

Steeds meer mogelijkheden!

Inmiddels zijn we weer twintig jaar verder. De grote, logge PC’s uit de jaren negentig zijn allang vervangen door compacte, lichte laptops, tablets en smartphones met veel meer rekenkracht en geweldige grafische mogelijkheden. Het internet is volwassen geworden en dankzij de Cloud is de hele wereld ons kantoor geworden. We kunnen overal en altijd inloggen op onze virtuele werkomgeving om aan de slag te gaan.

De schaduwzijde van de digitalisering

Deze ontwikkelingen hebben ons veel opgeleverd: we werken slimmer, efficiënter en goedkoper. Toch bezorgt de techniek ons ook kopzorgen. We genereren zoveel data en documenten dat we er nauwelijks meer raad mee weten. Er zijn overal systemen en oplossingen voor maar onze omgeving is zo complex geworden dat het een grote uitdaging is om er de regie over te houden. Hoe zorgen we ervoor dat we grip blijven houden op onze data en dat er geen bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen? Online privacy is een belangrijk issue geworden!

Over datalekken en de nieuwe privacy wet

Er gaat geen week voorbij of er komt wel een nieuwsbericht voorbij over een datalek. Wat we in de media lezen, is maar het topje van de ijsberg. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg in 2017 zo’n 10.000 meldingen van datalekken. Zelfs grote instanties als het UWV, de belastingdienst en Facebook werden getroffen. Het komt dus overal voor.

Met de komst van de nieuwe privacywetgeving AVG, zijn burgers beter beschermd. Bedrijven en organisaties worden daardoor gedwongen hun beveiliging goed op orde te hebben. Als er persoonlijke informatie uitlekt, dan moeten ze aan kunnen tonen dat ze er alles aan hebben gedaan om dat te voorkomen. Is dat niet het geval, dan kunnen ze een boete verwachten.

Meer veiligheid in de Managed Cloud

Steeds meer organisaties kiezen voor een overstap naar de Cloud. De permanente verbinding met internet brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, maar een managed cloudoplossing is over het algemeen veiliger dan lokale opslag. Een professionele leverancier van cloud-diensten heeft nu eenmaal meer kennis en middelen in huis om ervoor te zorgen dat er een stevig slot op uw digitale omgeving zit zodat uw bedrijfsgeheimen veilig zijn.

Ook naar de Cloud?

Wilt u er zeker van zijn dat u veilig in de Cloud kunt werken, dan is de dienst Werkplek Standby van Computel het overwegen waard. We richten uw ICT-omgeving in en zorgen ervoor dat u een goede basis heeft om AVG-compliant te werken. Wilt u meer weten over onze oplossing, neem dan contact met ons op!