Het Europese Parlement is eind maart akkoord gegaan met artikel 13 oftewel de “European Directive on Copyright in the Digital Single Market”. Daarmee worden online social media platforms verantwoordelijk voor de copyrights van de content die hun gebruikers plaatsen. Dat is goed nieuws voor muzikanten, artiesten en auteurs. Met de nieuwe wet kunnen ze betere vergoedingen voor hun werk afdwingen. Toch is lang niet iedereen blij met artikel 13. Veel mensen zijn zelfs bang dat er nu een eind komt aan het vrije internet. Hoe zit dat?

De impact van artikel 13

Met de nieuwe wet kunnen social platforms voortaan aansprakelijk worden gesteld als er filmpjes, afbeeldingen of muziek worden geplaatst waar auteursrechten op rusten. Dat betekent dat ze zeker moeten weten dat alles wat geüpload wordt, vrij is van rechten. Dat kunnen ze doen door licenties af te sluiten met alle rechthebbenden. In theorie dan. In de praktijk zou je met miljoenen partijen afspraken moeten maken. Onbegonnen werk! Hoeveel licenties je ook afsluit, het is nooit uit te sluiten dat er toch materiaal tussendoor glipt waarvoor betaald moet worden. Het alternatief? Een algoritme!

Uploadfilter of meme-ban?

Er wordt zoveel content op internet gepost, dat het ondoenlijk is alles handmatig te checken. Om onwenselijke content te weren, maken de grotere platforms daarom al gebruik van filters. Een naakte tepel of blote baby? Niet op facebook! Met de komst van artikel 13 zal er nog meer gefilterd gaan worden. Dat is dus precies waar mensen moeite mee hebben. Volgens de wet wordt alleen het gebruik van materiaal voor commerciële doeleinden verboden. Het probleem is alleen dat er een groot grijs gebied is tussen een grapje dat inhaakt op de actualiteit of een commerciële boodschap van iemand die ergens een slaatje wil uitslaan. Het risico bestaat dat de grote platforms het zekere voor het onzekere nemen en zoveel gaan filteren, dat de vrijheid van het internet in het gedrang komt. Kunnen we straks dus nog wel leuke posts uploaden met beelden en quotes van John Snow of Bart Simpson? Dat is maar de vraag. Een ander bezwaar tegen het gebruik van uploadfilters is dat alleen de grote platforms de middelen hebben om dergelijke tools in te zetten. Het wordt voor kleinere bedrijven dus nog lastiger om op te boksen tegen de techgiganten als youtube of facebook. Je kunt je afvragen of dat nou wel de bedoeling is van de nieuwe wet.

Conclusie

Al met al is het duidelijk dat er wat haken en ogen zitten aan de nieuwe wet. Het is nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk precies gaat uitpakken, maar het internet wordt er in elk geval niet leuker op. Ons advies: blijf vooral grappige memes verspreiden nu het nog kan!