Het is jammer maar waar. Ook op je vakantieadres liggen hackers op de loer. Terwijl jij zorgeloos van je vakantie geniet, loeren ze vanachter hun computer thuis op jouw gegevens. Wees dus alert, ook als je op reis bent. Een goede voorbereiding is vaak al het halve werk. Met deze tips kan je weinig meer gebeuren:

1. Doe of je thuis bent

Voor je weggaat: maak een back up, zorg voor een goede anti-virus beveiliging, update de software op je devices en beveilig je apparaat met een pincode of wachtwoord. Doe wat je altijd al doet, maar dan ook echt ūüėČ

2. Sluit een reisverzekering af

Zorg op vakantie goed voor je spullen. Neem ze mee in een stevige tas en laat ze niet slingeren. Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Sluit dus ook een verzekering af voor het geval het toch fout gaat. Leuk is het niet, maar dan krijg je in elk geval de schade vergoed.

3. Voorzichtig met openbaar Wifi!

Als je geen internetverbinding nodig hebt, is het verstandiger om je wifi helemaal uit te zetten. Doe je dat niet, zorg er dan in elk geval voor dat je apparaat niet automatisch verbinding maakt met alle beschikbare wifi-hotspots. Hackers kunnen daarmee makkelijk op je omgeving komen. Schakel die instelling dus altijd uit!

4. Delen bestanden: niet doen!

Mocht je toch lokaal Wifi nodig hebben omdat je wilt internetten in een openbaar café of je hotel, zorg er dan voor dat je geen mappen hebt die open staan voor andere gebruikers van het netwerk. Als je openbare mappen hebt b.v. voor je foto’s of muziek, wijzig dan de instellingen ervan. Via gedeelde mappen kunnen eventuele indringers namelijk makkelijk je smartphone, laptop of tablet binnenkomen.

5. Gebruik je gezond verstand

Last but not least: gebruik gewoon je gezonde verstand. Is het echt nodig om je bankzaken te regelen via een openbaar netwerk? Als dat niet zo is, doe het dan niet. Mocht het niet anders kunnen, zoek dan in elk geval een rustige plek op zodat je niet gestoord wordt en let er altijd goed op of de website veilig is. Dat kun je checken door naar het adres te kijken: een beveiligde site begint altijd met https:. Nou dat was het. Als je deze tips ter harte neemt, staat niets meer een geweldige vakantie in de weg. Valt mee toch? Goede vakantie!