Wie had dertig jaar geleden kunnen voorspellen dat internet zo’n grote impact op ons leven zou hebben. Het gebeurde geleidelijk, maar inmiddels zijn we op een punt gekomen dat we vrijwel altijd en overal toegang hebben tot een snelle internetverbinding. Zelfs het straatbeeld is erdoor veranderd. Het lijkt of iedereen dag en nacht in de weer is met een smartphone. Een dag zonder internet is een dag niet geleefd.

De harde cijfers

De infrastructuur van het internet is de laatste jaren steeds verder uitgebreid en het internetverkeer is navenant toenomen. Ter illustratie: de AMS-IX (een belangrijk internetknooppunt in Amsterdam) gebruikte in 2001 zo’n 700 TB per maand, in 2010 was dat al 200.000 en in april van dit jaar 1.3 miljoen. De toename van de bandbreedte hebben nieuwe technologieën als de cloud, streamen, big data en artificial intelligence mogelijk gemaakt. De komende jaren kunnen we op dit gebied nog het nodige verwachten.

What’s next?

  • In de komende jaren zullen bedrijven massaal overstappen op cloud-based software. Nieuwe software zal sowieso cloud based zijn. De databeveiliging in de cloud wordt steeds beter. De cloudomgeving worden beheerd door dedicated providers die helemaal zijn gefocust op security en continuïteit.
  • Big data wordt niet alleen meer gebruikt om management rapportages of dashboard te maken. Door big data te combineren met artificial intelligence, worden de mogelijkheden enorm. In de ICT gebruikt men de verzamelde data om beter te kunnen anticiperen op verwachte storingen, in de gezondheidszorg om betere diagnoses te kunnen stellen. De toepassingen verschillen per branche.
  • Het internet of things is een feit. Een mooi voorbeeld ervan is de Homey, een product van Nederlandse bodem dat alle apparaten in je huis met elkaar kan laten communiceren: laptops, smartphones, thermostaten, lampen, huishoudelijke apparaten, camera’s en deurbellen. De komende jaren zal het IoT ook zakelijk en buitenshuis opmars maken. Te denken valt aan het beveiligen van bedrijfsterreinen met slimme camera’s en sensoren die relevante informatie doorspelen aan de politie, magazijnen die automatisch hun voorraden op peil houden of zelfrijdende auto’s die op elkaar reageren.

De toekomst is digitaal

Drones die pakketjes bij je thuis afleveren. Een chirurg die met een robotarm spoedoperaties uitvoert op gewonden aan de andere kant van de wereld. Slimme algoritmes die epidemieën kunnen voorspellen en voorkomen. Zolang er genoeg internetverbindingen zijn, kan het. De techniek is er klaar voor. Nu wij nog.