Elke dag doen we allerlei dingen online. Daarbij wordt steeds meer data opgeslagen en gedeeld. Over je financiën, gezondheidssituatie, bestellingen, contacten en de locaties waar je bent geweest. Hoe meer informatie er rondgaat, des te groter de kans dat slimme criminelen er misbruik van maken.

Een manier om dat te voorkomen is het gebruiken van een veilige browser die geen gevoelige data opslaat of deelt met andere. Waar hebben we het dan over?

Ook een gebruiker van Google Chrome?

Google Chrome is de meest gebruikte browser ter wereld. Dat is logisch wat het is de standaardbrowser voor Android en heel gebruikersvriendelijk. Qua privacy is het echter niet de beste keuze.

Google Chrome houdt precies bij wat je zoekt, wat je doet, met wie je contact hebt, waar je bent, wat je koopt. Bovendien deelt het al die informatie ook nog eens met andere partijen zodat die je kunnen bestoken met aanbiedingen en advertenties. Heb je daar geen zin in (of ben je bezorgd over de mogelijkheid dat je data ergens uitlekt en in handen komt van criminelen), dan kun je beter een webbrowser gebruiken die minder informatie van je opslaat of doorgeeft. Die zijn er namelijk ook!

5 Alternatieve browsers

1. Firefox

Firefox is een open source platform en biedt gebruikers heel veel opties om hun privacy instellingen aan te passen. Zo kun je makkelijk aangeven dat je geen tracking cookies wilt. Heel handig, want daardoor wordt je browser ook meteen veel sneller.

2. Safari

Safari is de default browser op iOS-apparaten. Omdat hij in vergelijking met Google veel bugs bevat, staat hij niet bekend als de meest veilige browser. Qua privacy bevat hij echter wel allerlei handige opties zoals de Intelligent Tracking Prevention, ingebouwde sandboxing waarmee je malware kunt voorkomen en slimme functies om adverteerders te identificeren en cross site tracking tegen te gaan,

3. Brave

Een relatief onbekende browser met een standaard adblocker die het gebruik van Tor odersteunt voor anonieme communicatie en standaard HTTPS. Nieuw is dat Brave werkt aan een eigen advertentieplatform waarbij gebruikers expliciet toestemming moeten geven voor het tonen van een ad. Als ze dat doen, worden ze beloond in cryptomunt.

4. DuckDuckGo Mobile

Mijn persoonlijke favoriet is DuckDuckGo. Hij is wat minder gebruiksvriendelijk dan Google (je moet hem even leren kennen), maar wel heel veilig en anoniem. Je kunt met een druk op de knop je sessie incl. je complete zoekgschiedenis verwijderen, heeft een adblocker en laat geen advertenties toe. Van alle websites die je hebt bezocht, kun je zien welke trackers en ads je hebt gemist.

5. Tor Browser

Voor de echte diehards (onderzoeksjournalisten, dissidenten, activisten en criminelen) is er ook nog de Tor Browser. Die leidt alle verkeer om via ellerlei zodat niet meer te achterhalen is waar de berichten precies vandaan komen. De browser werkt standaard met HTTPS, slaat geen data op en sluist ze ook niet door aan anderen. Je bent dus echt anoniem. Een nadeel is wel dat het verkeer door alle omleidingen erg traag is. Bovendien ben je als Torgebruiker nog steeds doelwit van cybercriminelen terwijl politie en justitie je zelfs beter in de gaten zullen houden. Gebruik de Tor browser dus alleen als het echt nodig is.

Het blijft oppassen

Welke browser je ook kiest, uiteindelijk kun je nooit 100% zeker zijn dat je gegevens niet in verkeerde handen. Daarom moet je altijd je gezond verstand gebruiken en opletten wat je doet.

  • Browsers vragen constant of ze je password moeten bewaren. Trap er niet in en geef ze geen toestemming. Het is natuurlijk handig als je minder hoeft te typen, maar de gegevens worden opgeslagen op je harde schijf en een beetje cybercrimineel weet dat maar al te goed.
  • Elke browser heeft wel een functie om pop-ups op websites te blokkeren. Heel slim want pop-up schermen zijn niet alleen irritant maar kunnen ook virussen bevatten.
  • Spit je Privacy en Beveiliging instellingen goed door en vink alles uit wat niet bijdraagt aan een veilig en vertrouwelijk internet.
  • Zorg dat je werkt met de laatste versie van het besturingssysteem én van je browser.
  • Controleer altijd of een website die je bezoekt beveiligd is met https. Zo niet, meteen maken dat je wegkomt.