Als je dit leest is de kans groot dat je achter je computer aan het werk bent. Hoe vaker je achter een beeldscherm zit, des te groter is de kans op vermoeide ogen. Het kan zijn dat je ogen rood worden, tranen of gaan branden. Sommige mensen krijgen zelfs last van hoofdpijn, duizeligheid of migraine. Vermoeide ogen zijn erg vervelend omdat het al snel aanvoelt of je hele lijf moe is. Je voelt je niet uitgerust en al helemaal niet fit.

Daarom geven we je wat tips om vermoeide ogen te verlichten of te voorkomen.

1. Knipperen met die ogen

Vaker knipperen neemt niet de oorzaak van je oogklachten weg, maar het helpt wel om de symptomen te bestrijden. Door te knipperen geef je je hersenen een kans om even te rusten. Bovendien hou je je ogen vochtig. Als je last van droge ogen hebt, is het raadzaam om daarvoor ook wat oogdruppels bij de hand te houden. Om structureel iets te doen aan vermoeide ogen, is knipperen alleen niet voldoende. Je zult ook veranderingen moeten aanbrengen op je werkplek, in je houding of gewoonten.

2. Helderheid omlaag

Of het nu gaat om het scherm van je telefoon, laptop of televisie, de helderheid is waarschijnlijk veel te hoog. We vinden het mooi als de kleuren van het scherm afspatten, maar dat is juist erg belastend voor onze ogen. Ga dus op zoek naar de helderheid die voor je werkt. Als je scherm oplicht als een lamp in een donkere kamer, dan heb je een probleem. Als je scherm zo donker is dat je moet turen om te zien wat er staat, dan is het ook niet best. Zoek naar een goede balans. Let ook goed op het licht in je werkomgeving. Al te felle directe verlichting kan voor vervelende weerspiegeling in het beeldscherm zorgen. Indirecte verlichting aangevuld met een bureaulamp werkt vaak het beste. Als het niet lukt de verlichting aan te passen, gebruik dan een screenfilter of een speciale computerbril.

3. Vermijd blauw licht

Tegenwoordig zijn allerlei apps uitgerust met een dark mode waarmee het lezen van het beeldscherm veel makkelijker gaat. Vooral blauw licht is erg vermoeiend voor je ogen. Door de darkmode in te schakelen, krijg je automatisch een donkere achtergrond terwijl de content wordt getoond in warm, geelachtig licht. Dat is beter voor je ogen, zowel overdag als ’s avonds. Het gebruik van de dark mode, bevelen we dan ook van harte aan. Bij Computel besparen we er een hoop paracetamol mee uit. Verder hebben de meeste browsers ook een reader modus. Open je een website in deze modus, dan worden alleen de essentiële elementen van de pagina getoond en kun je het letterformaat en kleuren zelf eenvoudig wijzigen. Doe er je voordeel mee. Je ogen zullen je er dankbaar om zijn!

4. Denk om je houding

Het beste is om je beeldscherm op ooghoogte te zetten zodat je niet omhoog of omlaag hoeft te kijken. Je schouders en nek kunnen zich dan ontspannen. Belangrijk is verder dat je niet te dicht, maar ook niet te ver van het scherm afzit. Een afstand van 50-70 cm is ideaal, maar dat hangt ook vanaf hoe groot je bent en hoe groot het scherm is. Over het algemeen moet je vanuit je neutrale zitpositie het scherm met je vingertop nog kunnen aanraken. Bovendien moet je het hele scherm in een oogopslag kunnen zien, zodat je ogen niet steeds hoeven te zoeken en te focussen. Dat is namelijk erg vermoeiend voor ze.

5. Neem even pauze

Als je geconcentreerd aan het werk bent, vliegt de tijd en voor je het weet zit je uren aan je scherm geplakt. Wees erop bedacht dat je geregeld pauze neemt. Een goede regel is om niet langer dan twee uur achtereen op de computer te werken. Als je merkt dat je ogen gaan prikken of als je wazig ziet, klap je scherm dan meteen dicht en ga in een ruimte met gedimd licht zitten. Ook als is het maar 10 minuten, je ogen krijgen even tijd om weer tot rust te komen.

Tenslotte

Vermoeide ogen is misschien niet het ergste wat je kan overkomen, maar iedereen die er last van heeft, kan je vertellen hoe vervelend het is. Toch kun je met wat kleine aanpassingen op je werkplek al een hoop verbeteren. Zorg voor goede verlichting, gebruik de dark mode en vergeet vooral niet rechtop te zitten.

Wat doe jij om vermoeide ogen te voorkomen?