Even iets opzoeken op het internet. Hoewel er meerdere zoekmachines zijn, is Google veruit favoriet. Je typt wat zoektermen in de zoekbalk, et voilà: binnen een paar seconden verschijnt de lijst met zoekresultaten op je scherm. Het lijkt wel magie!

Alleen al in Nederland worden dagelijks miljoenen zoekopdrachten in Google uitgevoerd. In negen van de tien gevallen vind je in een paar tellen wat je nodig hebt. Maar soms geeft Google zoveel resultaten terug dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met onze tips kun je gerichter zoeken zodat je precies de informatie vindt waar je naar op zoek bent

Tip 1 – Gebruik de standaard Google tabs

Bovenaan de zoekresultaten vind je verschillende tabbladen zoals Afbeeldingen, Maps, Video’s en Nieuws. Die zijn heel handig als je op zoek bent naar een bepaald type zoekresultaat. De tabbladen gebruik je in combinatie met de functie Tools. Klik je op tools, dan verschijnt er een ‘subbalk’ met verschillende opties, afhankelijk van het tabblad dat actief is. Is de tab Afbeeldingen actief, dan verschijnen opties als grootte, kleur, type, rechten en tijd waarmee je de resultaten kunt filteren. Daarmee kun je bv. aangeven dat je op zoek bent naar een zwart/wit portret van minimaal 800*600 px waar geen rechten op rusten.

Tip 2- Ontdek de searchoperators

Google-searchoperators zijn speciale tekens en opdrachten die de mogelijkheden van reguliere tekstzoekopdrachten uitbreiden. Op basis van de operators worden de resultaten gefilterd zodat je minder zoekresultaten krijgt, maar wel betere.

Er zijn tientallen searchoperators die je ook in combinatie met elkaar kunt gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte:

1. Zoek naar een specifieke combinatie van woorden

Je kunt naar een exacte woordcombinatie zoeken door de woorden tussen de aanhalingstekens te zetten. Als je De Brexit volgens Blair in de zoekbalk invoert, dan krijg je ruim zeven miljoen resultaten terug. Zet je de zoektermen tussen aanhalingstekens “De Brexit volgens Blair”, dan krijg je er maar een paar. Wel zo overzichtelijk!

2. Zoek op meerdere alternatieven

Je bent op zoek naar een recept met appels of peren. Dat kan! Gebruik dan de OR operator bijvoorbeeld:

  • “Recept appels” OR “Recept peren”
  • appels OR peren recept

3. Sluit bepaalde termen of websites uit

Soms kan het heel handig zijn om bepaalde zoektermen of websites uit te sluiten. Enkele voorbeelden:

  • Boek kopen -bol.com: Met deze combi krijg je allerlei sites waar je boeken kunt kopen, behalve bol.com
  • André -Hazes: Als je een “André” op Google zoekt, maar absoluut niks wilt weten over André Hazes.

4. Zoek vergelijkbare websites

Je hebt een favoriete website en omdat Google gepersonaliseerd is, zal hij die altijd als eerste teruggeven in je zoekresultaat. Heel handig, maar wat als je op een gegeven moment wel eens wat anders wilt zien? Dan kun je gerelateerde websites zoeken door in de zoekbalk bijvoorbeeld Related:marktplaats.nl te typen. Je krijgt dan een lijst met websites die op je favoriete website lijken.

5. Informatie op een bepaalde website zoeken

Je hebt op een website een interessant artikel gevonden, maar kunt hem niet meer terugvinden. Hiervoor kun je de operator site: gebruiken gevolgd door de naam van de website en de zoekterm. Je zoekt dan gericht binnen de aangegeven website naar het goede artikel.

6. Zoeken naar url’s

Soms zoek je een website waarvan je de url ongeveer nog weet, maar niet helemaal meer. Gebruik dan de inurl: aangevuld met het deel van de url dat je nog wel weet. De zoekopdracht inurl:booking geeft bv. alleen websites terug met booking in de url.

7. Zoeken naar getallenreeks

Ook dit is geen heel bekende optie, maar hij kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld naar gebeurtenissen in een bepaalde periode zoekt of naar artikelen binnen een bepaalde prijsrange. Daarvoor moet je verschillende cijfers in je zoekcriteria opnemen gescheiden door twee punten, dus trouwjurk 800..1200 of Wimbledon 1980..1990.

Tip 3 – Ontdek snelcodes

Sommige zoekvragen zijn zo duidelijk dat Google niet eens een lijst met zoekresultaten teruggeeft, maar meteen met het goede antwoord komt. Wat voorbeelden:

  • Berekening: voer een (niet al te ingewikkelde) som in in de zoekbalk, en Google geeft meteen de uitkomst. Voorbeeld (1,34*126)+45
  • Conversie: Of het nu gaat om afstanden, temperatuur of valuta, Google zet de verschillende eenheden meteen om. Voorbeeld: 100 EUR to USD.
  • Time*plaatsnaam* – Hiermee kun je zien wat overal ter wereld de lokale tijd is. Voorbeeld: Time*Los Angeles*
  • Definitie Je hebt geen woordenboek meer nodig. Het enige wat je moet intypen is define:zoekterm”. Voorbeeld: define:operator
  • Status van je postpakket: Heb je een UPS, USPS, or Fedex tracking nummer, toets hem in en je ziet direct wat de status is.

Tenslotte

Als het om internet gaat, is Google your best friend. De exacte algoritmes die Google Search gebruikt zijn echter een groot geheim. Daarom kunnen zelfs de meest ervaren Google gebruikers niet precies voorspellen wat eruit komt. Met deze tips kun je beter zoeken, maar ze geven geen 100% garantie voor succes. Wel verhogen ze de kans aanzienlijk dat je meteen vindt waar je naar op zoek bent. Veel succes!