Onze ogen zijn niet gemaakt om uren achtereen naar een scherm te staren. Toch brengen we steeds meer tijd door achter onze smartphone, tablet of laptop. Al die schermen stralen blauw licht uit, een helder licht dat diep in het oog valt omdat het een korte golflengte heeft.

Wat is blauw licht precies?

Licht wordt gemeten in golflengtes. Het licht dat we kunnen zien heeft een golflengte van ergens tussen de 380 tot 760 nm. Hoe lager de frequentie, hoe gevoeliger het oog ervoor is. Als het licht een golflengte lager dan 380nm heeft, is het onzichtbaar UV licht. Iedereen is het erover eens dat UV straling schadelijk is voor de huid en de ogen. We gebruiken zonnebrandcrème of een zonnebril om onszelf ertegen te beschermen. Maar ook zichtbaar licht met een frequentie van 400 – 500 nm, kan diep in het oog doordringen en is schadelijk voor het netvlies.

De dark mode geeft rust

Daarnaast speelt blauw licht een belangrijke rol bij het zetten van je biologische klok. In de ochtend vangen je ogen het licht op, zodat je wakker en actief wordt. Prima! Maar als je ook ’s avonds steeds wordt blootgesteld aan fel licht, dan bestaat het risico dat je minder melatonine aanmaakt en daardoor moeilijker in slaap komt. Ook om die reden is het dan ook goed om de nachtmodus van je scherm of de dark mode van je besturingssysteem en apps te gebruiken.

In de nachtmodus toont het scherm een donkere achtergrond. Het geeft een warmer, geler licht. Dat is rustiger voor je ogen en beter voor je dag- en nacht ritme. De dark mode zorgt simpelweg voor meer donkere elementen op je scherm. Handige features, vooral nu de lange donkere dagen weer voor de deur staan.

Nog meer voordelen

Minder vermoeide ogen, beter slapen en fit weer opstaan. Dat zijn goede redenen om de nachtmodus te gebruiken, maar er is meer…

  • Als je de dark mode gebruikt, bespaar je (vooral bij een oled scherm) energie. Je hoeft je device dus minder vaak op te laden.
  • Met een zwarte achtergrond zien de meeste apps er net wat cooler en chiquer uit.
  • In de bioscoop of als je reist met het openbaar vervoer is de dark mode ideaal omdat anderen er minder last van hebben.

Op naar de dark mode

Facebook, Twitter, LinkedIn, Outlook, YouTube, Android, Apple… Nu de aandacht voor de schadelijke gevolgen van blauw licht toeneemt, worden steeds meer apps en besturingssystemen toegerust met een dark mode. Je vindt de optie meestal onder de menu-optie instellingen/beeld, maar dat is niet altijd het geval. Het handigste is dus even te googlen om uit te zoeken of je app een dark mode heeft en hoe je die activeert.

Geen wondermiddel

Toch lost de nachtmodus niet alles op. Als je uren achtereen bezig bent met je smartphone of laptop, draaien je hersenen overuren. Ze moeten alle prikkels en informatie verwerken. Daarom blijft het verstandig om overdag regelmatig een pauze te houden en ’s avonds op tijd je devices opzij te leggen. Hoe handig die smartphone ook is, een goede nachtrust is ook wat waard!