Door alle berichtgeving over hacks binnen social media platforms en de gevaren die via e-mail binnenkomen, dreigt de beveiliging van je éigen hard- en software onderbelicht te raken. In dit artikel leggen wij uit hoe software een cruciale rol speelt bij de bescherming van eigen computers en randapparatuur.

Hoe zit het met je randapparatuur?

Als veelvuldig kwetsbaar gebleken voorbeeld nemen wij de netwerkprinter. Hier log je op in via de webbrowser met gebruikersnaam en wachtwoord om bijvoorbeeld de status van je inktpatronen te controleren. Eenmaal ingelogd kun je ook de ‘firmware’ van de printer updaten, netwerkpoorten afsluiten en de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voor het inloggen wijzigen.

Dit soort handelingen zijn van groot belang: als je een printer, router, scanner of ander apparaat aan het bedrijfsnetwerk koppelt, moét je de standaard login-gegevens wijzigen, kwetsbare (ongebruikte) poorten dichtzetten en de firmware up-to-date houden. Deze apparaten vormen namelijk al te vaak een dankbaar doelwit voor hackers.

Hoe je heel eenvoudig complexe problemen kunt voorkomen

Verouderde firmware en de standaard welbekende ‘Admin’ en ‘Password’-login die niet wordt gewijzigd of gemakshalve naar ‘0000’ of ‘1234’, kunnen er voor zorgen dat een kwaadwillende toegang tot het bedrijfsnetwerk- én gegevens verkrijgt, of een zogenaamde ‘rootkit’ op je apparaat installeert waarmee een permanente achterdeur naar je gegevens wordt opengezet. Deze rootkits zijn lastig te detecteren, en kunnen grote schade aanrichten. Voorkomen is ook hier altijd beter dan genezen.

Vergeet niet de interne componenten van uw pc of laptop

Ook in je computer of laptop bevinden zich onderdelen die up-to-date gehouden moeten worden. De software die hiervoor zorgt zijn de drivers/stuurprogramma’s. De standaard Windows updates controleren deze drivers niet per definitie op nieuwe updates, waardoor een handmatige versiecheck van drivers voor bijvoorbeeld netwerkmodule, audiochip, videokaart of moederbord aanbevolen wordt. Ook hiermee voorkom je dat een kwetsbaarheid of ‘lek’ in de verouderde software misbruikt kan worden.

Een meer voor de hand liggende tip is om Windows updates, en in het bijzonder de ‘security updates’ altijd uit te voeren. Dit geldt ook voor antivirussoftware: update hierbij niet alleen de virusdefinities, maar ook de versie van de antivirussoftware zelf.

Wij staan je graag bij

Twijfel je of je helemaal up-to-date bent met het beschermen van je hardware? Heb je andere vragen over het beveiligen van je omgeving? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!