Een van de manieren waarop je kunt voorkomen dat je mailbox overstelpt wordt met spam, is heel simpel: wees voorzichtig met je mailadres. Als je vaak artikelen bestelt, kun je daar bijvoorbeeld een gmail adres voor aanmaken. Daarmee voorkom je dat je allerlei reclame in je zakelijke box krijgt. Een andere truc is het instellen van een spamfilter. Daarmee kun je aangeven welke mails je als spam wilt markeren en/of routeren naar een speciale spambox. Natuurlijk helpen we je daar graag bij.

Jouw mail in de spambox?!

De kunst is een spamfilter zo in te stellen dat hij alleen de ongewenste mails eruit vist. Sommige bedrijven nemen daarbij liever het zekere voor het onzekere en bouwen strenge controles in. Zo kan het zelfs gebeuren dat jouw goedbedoelde nieuwsbrieven en mails in een spambox belanden.

Hoe kom je erachter of jouw mail kans maken om in een spambox te eindigen? Op de website mail-tester.com kun je testen hoe je mail scoort op spamgevoeligheid. Ook krijg je tips hoe je je score kunt verbeteren.

Wat kun je doen om je spamscore te verbeteren?

De inhoud van je mails kan een reden zijn om je mails te bestempelen aan spam. Vermijd daarom:

  • Woorden die vaak met spam worden geassocieerd (bijv. winnen, gratis of miljonair)
  • Overmatig gebruik van hoofdletters, uitroeptekens of onnodige spaties
  • Slordig gebruik van HTML
  • Risicovolle HTML elementen, javascript, iframes, embedded content ed.
  • Bijlagen met onduidelijke namen, formaten e.d.

Kloppen je instellingen wel?

Verder zijn er ook een aantal technische redenen waarom je mail in de spambox kan belanden:

  • De mail bevat geen of een ongeldig SPF record Een SPF-record is een type DNS-record (Domain Name Service) dat aangeeft welke servers namens je domein mails mogen verzenden.
  • Je bericht is niet ondertekend met een DKIM (DomainKeys Identified Mail). Met een DKIM kan de ontvanger verifiëren of de e-mail echt verstuurd (en dus geautoriseerd) is door de eigenaar van het (DKIM)domein.
  • Je hebt geen DMARC record Als je SPF en DKIM in orde zijn, dan kun je met DMARC een extra zekerheid inbouwen dat je mail correct wordt geverifieerd volgens de vastgestelde DKIM- en SPF-normen.

Hulp nodig?

Natuurlijk valt er nog veel meer over dit onderwerp te vertellen. Heb je nog specifieke vragen over het instellen van je spamfilter of hoe je voorkomt dat jouw mails als spam wordt bestempeld? Laat het ons weten. We helpen je graag!