Met de komst van 5G staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutie in communicatietechnologie. Het 4G internet kan tot 1000 Mbit per seconde halen. 5G wordt 10-100 maal sneller. Er kan veel meer data tegelijkertijd worden verstuurd, en er is nauwelijks nog sprake van latency. Er zit nauwelijks tijd tussen het versturen van het bericht en het krijgen van antwoord. Dat maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk: zelfrijdende auto’s die op elkaar reageren, drones die zelfstandig pakketjes bij je huis afleveren of een live VR verbinding zodat iedereen bij de WK voetbal finale kan zijn.

Zo snel als het licht

Het 5G netwerk wordt supersnel en krijgt een enorme bandbreedte zodat er meer gegevens tegelijkertijd over de lijn kunnen. Om dit mogelijk te maken komen er de komende jaren in heel Nederland duizenden extra antennes bij. Kleine zendmasten die vaak onzichtbaar worden bevestigd aan bushokjes, reclameborden of gevels.

Het ontwikkelen van het 5G netwerk is intensiever dan bij voorgaande standaarden het geval was. Maar als je straks binnen het bereik van een 5G antenne bent, heb je altijd een betrouwbare dataverbinding van de hoogste kwaliteit. Of je nu in de randstad bent of ergens in een uithoek van de provincie. Zelfs op een popfestival met duizenden mensen.

Zo werkt het

Het 5G netwerk gaat op drie frequentiebanden werken: de 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz band. De datacapaciteit van de frequenties lopen ver uiteen. Door ze slim met elkaar te combineren, kan het 5G netwerk enorme snelheden en efficiëntie bereiken. Hiervoor is dus wel een heel nieuwe infrastructuur nodig.

Elk voordeel

Het klinkt ideaal, maar niet iedereen is even enthousiast over de komst van het 5G netwerk.

  • Zo is er veel te doen over de hardwareleveranciers. Een Chinees bedrijf als Huawei levert goedkope, betrouwbare apparatuur, maar brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Vandaar dat ook de politiek zich ermee bemoeit. De leveranciers die een bijdrage leveren aan het nieuwe netwerk moeten aan strenge richtlijnen voldoen.
  • Verder ligt de frequentie van 5G veel hoger dan 4G. Dat betekent dat we mogelijk te maken krijgen met meer elektromagnetische straling. De overheid hanteert hiervoor strikte normen, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de straling compleet onschuldig is.
  • Tenslotte zal ook het energieverbruik van het mobiele netwerk omhoog gaan: vanwege de hoge frequentie hebben 5G devices meer stroom nodig dan de 4G.

Tenslotte

Toch is één ding zeker: het 5G tijdperk komt eraan. De techniek is er om het internet nog sneller, betrouwbaarder en beter te maken. Nu is het vooral een kwestie van implementeren. In Azië is men daar al een stuk verder mee dan in Europa, maar ook hier wordt hard gewerkt aan de uitrol van 5G. Natuurlijk willen we niet achterblijven. Op naar de toekomst!