Met alle cloudservices van tegenwoordig, komen we om in de wachtwoorden. Dat is en blijft een lastig ding want het zijn er gewoon veel te veel. Bovendien heb je merendeel van al die wachtwoorden niet dagelijks nodig zodat je ze niet goed kunt onthouden. Een veel voorkomende tactiek van gebruikers is om voor elk account hetzelfde wachtwoord te kiezen, en dan ook liefst zo simpel mogelijk. De tijd van 123456 of QWERTY is voorbij, maar ook namen van kinderen, huisdieren of partners zijn voor de gemiddelde hacker een piece of cake.

Basiskennis Wachtwoorden

Hoe het moet:

  • Zorg ervoor dat elke toepassing een ander wachtwoord krijgt.
  • Wijzig je passwords minstens eens in de drie maanden.
  • Kies altijd sterk wachtwoorden: een willekeurige combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.

De toegevoegde waarde van een wachtwoordmanager

Met een wachtwoordmanager kun je je wachtwoorden gemakkelijk vastleggen, aanpassen en bewaren. En dat niet alleen, een goede wachtwoordmanager accepteert alleen sterke wachtwoorden en zorgt ervoor dat ze regelmatig worden gewijzigd. Vooral voor bedrijven is dat belangrijk want er hoeft maar één medewerkersaccount gehackt te worden of de hele omgeving loopt gevaar.

Iedereen zijn eigen manager

Ben je op zoek naar een goede wachtwoordmanager, dan heb je de keuze uit tientallen tools die min of meer hetzelfde werken maar toch ook weer niet. De verschillen zitten hem met name in de user interface en de browsers, besturingssystemen en platforms die ze ondersteunen. Het is ondoenlijk om alle bekende tools na te lopen, maar we lichten er een paar voor je uit:

1Password

Begonnen als een oplossing voor Apple, maar inmiddels ook geschikt voor Android en Windows. Handig is dat de tool is geïntegreerd met veel bekende apps zodat je inloggegevens automatisch kunnen worden opgehaald. Een andere opvallende functie is de reismodus. Daarmee kun je tijdelijk bepaalde wachtwoorden van je devices verwijderen en later weer terughalen.

LastPass

Dit is wereldwijd een van de meest gebruikte passwordmanagers. De gratis versie kun je op elke computer gebruiken, maar wil je op een smartphone of tablet inloggen, dan heb je de betaalde versie nodig. Prima, want op de premium versie zitten nog meer handige features zoals aanloggen met je vingerafdruk. Wel een beetje jammer is dat LastPass vorig jaar nog uitgebreid in het nieuws was omdat er passwords waren gehackt. De problemen zijn inmiddels verholpen, maar toch.

Dashlane

De Tesla onder de wachtwoordmanager, veilig, strak en robuust. De user interface is simpel en ook makkelijk te gebruiken door digibeten. Heel handig is ook dat je een contactpersoon kunt toevoegen die je in noodgevallen je inloggegevens kunt mailen. Opvallende features in de betaalde versie zijn de mogelijkheid om VPN te gebruiken en een monitorfunctie die in de gaten houdt of jouw persoonlijke gegevens ergens op het Dark Web rondzwerven. Met een Premium Plus-abonnement kun je jezelf bovendien beschermen tegen identiteitsdiefstal en ben je zelfs tot 1 miljoen dollar verzekerd als het toch mis gaat. Helaas is dat abonnement in Nederland niet verkrijgbaar.

Kee Pass

Voor wie van gratis en open source houdt. Kee Pass heeft niet de mooiste user interface en is ook qua performance niet de beste, maar voor echte nerds die graag in de code duiken, is het de ideale wachtwoordmanager. De versleutelingkeys tot de database, worden niet centraal in de cloud opgeslagen, maar alleen op je eigen omgeving. Dat betekent dat het risico op hackers groter is, maar ook dat je je hoofdwachtwoord echt nooit meer mag kwijtraken.

True Key

Tenslotte de wachtwoordmanager van de toekomst. True Key is qua functionaliteit niet erg uitgebreid, maar biedt wel de beste multi-factor authenticatie-functionaliteit op basis van o.a. vingerafdrukken en gezichtsherkenning. De huidige versie is gezien de kosten en infrastructuur vooral interessant voor grote bedrijven.

Aan de slag

Heb je een wachtwoordmanager of wil je er een gaan gebruiken? Kies dan voor een tool die bij jou en jouw bedrijf past. We zijn benieuwd naar je ervaringen. Veel succes!