Webhosting speelt binnen onze dienstverlening een belangrijke rol. Websites veilig, snel en met een betrouwbare verbinding op de schermen van websitebezoekers toveren doen wij duizenden keren per dag. Deze websites worden gevonden via zoekmachines, door een klik op een link een mailing óf direct door invoer van de domeinnaam in de adresbalk van de browser. En altijd kom je hierdoor uit bij de domeinnaam zoals deze door de eigenaar is bedacht. Om onszelf als voorbeeld te nemen: bij Computel Standby is dit Computel.nl. Lees verder en je begrijpt waarom een goede domeinnaam zo belangrijk is:

Waar je op moet letten

Zónder kun je met je bedrijf niet goed functioneren op het internet. Stel dat Computel wel een bedrijfspagina heeft op LinkedIn of Facebook, maar dat de Computel.nl ontbreekt of – erger –  bij een concurrent uitkomt, dan loop je al snel klanten en omzet mis. Check dus in een vroeg stadium of de door jou gewenste domeinnaam nog vrij is, en leg deze (nadat je verder hebt gelezen) vast.

Om het voorbeeld van Computel er nog even bij te houden: het is een inmiddels bekende naam die al ver teruggaat, met paar goede eigenschappen. Hij is kort, zakelijk, makkelijk te onthouden en maakt duidelijk dat deze met automatisering te maken heeft. Het enige dat het domein niet heeft, is een USP in de naam: dekbed-discounter.nl is een goed voorbeeld dat hier wel gebruik van maakt. Voor klanten is hiermee duidelijk wat ze doen, maar ook zoekmachines pikken de sleutelwoorden uit de domeinnaam op voor een hogere ranking. Het is maar net hoe je je wilt positioneren.

Welke markt ga je bedienen?

Als jouw doelgroep zich in Nederland bevindt, ligt het voor de hand een domeinnaam met .nl extensie te registreren. Als je je op de Belgische markt richt, is een .be domeinnaam een logische keuze, en voor internationaal georiënteerde websites is een .com, .eu of .net misschien een uitkomst. Inmiddels heb je keuze uit een schier oneindige hoeveelheid (maar vaak minder waardevolle) extensies, waaronder .shop, .online, .party en ga zo maar door.

De domeinnaam is bezet. Wat nu?

De kans is – zoals je zojuist las – groot dat de door jou gewenste domeinnaam nog wel met een andere extensie beschikbaar is. Let wel: als jij de Nederlandse markt wilt bedienen met de domeinnaam waarvan de .nl-variant al bezet is, maak je het jezelf vaak erg lastig. Niet alleen zullen mensen vaak bij de .nl uitkomen en jouw site daardoor mislopen, als jij dezelfde activiteiten uitvoert als de ‘.nl-concurrent’, dan heb je kans dat je de domeinnaam weer van de hand moet doen als de eigenaar protesteert.
Een tip die we je dan ook nog willen meegeven, is om creatief te kijken naar mogelijke toevoegingen aan je domeinnaam waardoor je jouw gewenste extensie alsnog kunt gebruiken. 123inkt, kaartje2go, autoscout24, vidaxl. Ze zijn allemaal creatief geweest, en je waarschijnlijk allemaal bekend…Wij wensen je alvast veel creativiteit toe en bovenal veel plezier met je nieuwe online avontuur, en laat het natuurlijk graag even weten als wij je nieuwe domeinnaam vast kunnen leggen!